Koop veilig en vertrouwd bij de officiële dealer.

Yakiniku kamado

  • door Adorn Themes
Yakiniku kamado

Lekker in de tuin barbecuen, grillen, of zelfs roken, is de laatste jaren heel wat populairder geworden. Dit zorgde zowaar voor een barbecue boom. Heel wat nieuwe producten werden ontwikkeld en in ieder tuincentrum vind je nu zowaar een groot aanbod aan barbecues. Toch is het voor barbecue fanaten ook interessant om even een kijkje te nemen naar de Kamado toestellen. Deze Japanse barbecues zijn het neusje van de zalm wanneer het op barbecuen aankomt en konden de afgelopen paar jaar op heel wat interesse van professionele koks rekenen. Toch kan ook jij een mooie kamado in huis halen om vis, vlees of zelfs groenten mee te grillen of roken. In dit artikel leggen we dan ook haarfijn uit wat zo’n kamado-barbecue nou eigenlijk is, hoe zo’n kamado werkt en wat het verschil is tussen de Yakiniku kamado en de kamado van Big Green Egg.


1. Wat is een kamado?

Een Kamado is geen gewone barbecue. Integendeel - de kamado werd meer dan 3000 jaar geleden in Japan uitgevonden en betekent op zich eigenlijk gewoon ‘’oven’’. De eerste kamado’s werden uit klei gemaakt, maar het principe en de werking van de Kamado bleven onveranderd. De Kamado zorgt ervoor dat je op een hoge temperatuur kan koken, en dat je dankzij de gecontroleerde luchttoevoer vis en vlees perfect kan bereiden.

In de jaren 40 kwamen Amerikaanse soldaten voor het eerst in aanraking met de Kamado. De Amerikanen - zelf natuurlijk grote fans van grillen, roosteren en roken, namen de kamado’s mee in hun bagage terug naar de Verenigde Staten waar de Kamado sindsdien aan heel wat populariteit gewonnen heeft.

De Kamado is, zoals je waarschijnlijk al wel vermoedt, geen gewone barbecue. Integendeel - omdat de barbecue eivormig is en je de mogelijkheid hebt om de luchtstroom minutieus te regelen kan je de temperatuur zelf makkelijk instellen. Daarnaast heeft de Kamado ook isolerende en warmte reflecterende eigenschappen waardoor jij je eten sneller kan koken of langer kan warm houden.

De kans is groot dat je de Kamado reeds op TV hebt gezien. Professionele koks toonden de laatste paar jaar namelijk heel wat interesse in de Kamado - vooral omdat de Kamado heel wat kookmogelijkheden biedt. Zo kan je bijvoorbeeld je eten koken, maar ook laten sudderen, grillen of zelfs roken. Wist je trouwens ook dat jouw Kamado makkelijk gebruikt kan worden om pizza's in te bakken? De kamado is namelijk een soort heteluchtoven die op houtskool werkt. De meeste kamados zijn eveneens gemaakt van hittebestendig keramiek en kunnen het hele jaar door gebruikt worden.

2. De speciale werkwijze van een kamado

De kamado is natuurlijk geen gewone barbecue. Zo moet je bijvoorbeeld het deksel altijd gesloten houden om de stroom van warme lucht binnen je kamado te houden. Deze warme lucht zal er namelijk voor zorgen dat jouw vlees, vis of groenten gekookt of gerookt worden. Zoals we hierboven reeds vermeldden is de Kamado eigenlijk een soort heteluchtoven die op houtskool werkt en waarbij alles draait om het laten circuleren van de warmte in de kamado zelf. Een normale barbecue werkt anders waar de hitte vooral van onderaan - de kolen, komt.

Om een Kamado te gebruiken leg je eerst houtskool in de bodem die je daarna aansteekt. Wacht dan totdat de bovenste laag houtskool verandert in gloeiende sintels waarna je het deksel van de Kamado dicht doet. Houdt nu de temperatuur in de gaten. De temperatuur zal nu namelijk geleidelijk aan gaan stijgen. Deze stijging kan je meevolgen op de thermometer op de kamado.  

Wanneer jouw kamado uiteindelijk de correcte warmte heeft bereikt kan jij jouw vis, vlees of groenten in de kamado plaatsen en beginnen met koken. Een groot verschil tussen de kamado en een barbecue is wel dat het kookproces aangedreven wordt door het warme keramiek en niet door de vlammen of de kolen. Dit zorgt ervoor dat je vlees en vis niet snel uitdroogt.

Ook is de kamado voorzien van twee ventilatie bronnen waarmee je de toestroom van zuurstof en de luchtstroom kan regelen. Een van deze ventilatie bronnen zit op het deksel van de kamado terwijl je de andere onderaan kan vinden. Deze ventilatie bronnen laten je toe de temperatuur te verhogen of te verlagen. Wanneer de kolen geen zuurstof meer krijgen, bijvoorbeeld, gaan ze vanzelf weer uit.

Terwijl je kookt komt er lucht binnen onderaan het apparaat. Deze lucht stroomt daarna door de houtskool en komt via de afzuigschoorsteen het centrale gedeelte van de kamado binnen. Deze luchtstroom zorgt ervoor dat de kolen niet enkel geleidelijk aan in temperatuur stijgen, maar ook dat het keramiek de warmte makkelijker opneemt.

De kamado wordt over het algemeen gemaakt uit keramiek waardoor de temperatuur nauwkeurig te regelen valt en de kamado ook zijn temperatuur behoudt. Het is niet ongewoon dat een goede kamado na 24 uur nog steeds warm aanvoelt. Ook is een kamado erg zuinig qua energieverbruik. Je zal met andere woorden dus niet veel houtskool moeten gebruiken wanneer je kiest voor een keramisch model.

3. Het verschil tussen de BGE en de Yakiniku kamado

Twee van de grootste spelers op het vlak van Kamado toestellen zijn Big Green Egg en Yakiniku waar Big Green Egg een Amerikaanse speling is op het Kamado idee en Yakiniku verder gebouwd werd op de traditionele Japanse kamados.  

De Yakiniku is gemaakt van een dik keramiek dat gecombineerd werd met een dikke quartz. Het staal dat je op de Yakiniku Kamado kan zien is 304 roestvrij staal waardoor jij je Kamado altijd en bij alle weersomstandigheden buiten kan laten staan.

Ook de schoorsteen van de Yakiniku Kamado gemaakt van roestvrij staal - iets dat andere merken vaak niet bieden.

Tot slot is de Yakiniku enkel in het zwart verkrijgbaar terwijl Big Green Egg enkel in het groen verkrijgbaar is, en is de Yakiniku Kamado ook een pak goedkoper dan de kamado’s verkocht door Big Green Egg terwijl wij toch merken dat de kwaliteit van de Yakiniku Kamado hetzelfde of zelfs beter is dan Big Green Egg.

Indien je op zoek bent naar een steengoede kamado aan een scherpe prijs kunnen wij de Yakiniku Kamado aanraden.

4. De voordelen van een kamado

Koken met een kamado heeft heel wat voordelen. Wij zetten de voordelen van koken met een kamado hier alvast even op een rijtje.  

  1. Een kamado biedt verschillende kookmogelijkheden

Grillen, bakken, smoken en natuurlijk barbecueën kamado kan het allemaal! Jouw kamado kan met andere woorden heel wat verschillende aparte apparaten in jouw buitenkeuken vervangen. Je hoeft dan ook geen dure pizza oven meer aan te kopen, of te investeren in een grill of plancha, of een grote barbecue of smoker.

Wist je trouwens dat jij jouw kamado ook kan gebruiken als slowcooker? De kamado kan op een lage temperatuur ingesteld worden om zo enorm lekkere stoofpotjes klaar te maken.  

  1. Je vlees en vis drogen niet uit

Het ontwerp van de kamado zorgt er ook voor dat jouw vis en vlees niet uitdrogen. Net omdat het niet de kolen zijn die jouw eten koken, maar de hete lucht, komt er geen vuur aan te pas en behouden jouw malse steak of jouw visfilet zijn sappigheid.  

  1. Een kamado is makkelijk te gebruiken

Ook is zo’n kamado op zich erg makkelijk te gebruiken. Je hoeft enkel wat kooltjes toe te voegen en aan te steken en te wachten tot de kamado de beoogde temperatuur bereikt heeft vooraleer je aan de slag kan.

  1. Een kamado is zuinig

Ook hoef je niet veel kool te gebruiken wat een kamado erg zuinig maakt. De kamado blijft daarnaast ook erg warm, zelfs lang nadat de kooltjes uit zijn.

  1. Een kamado ziet er goed uit

Last but not least ziet een kamado er ook gewoon erg goed uit. Kamado’s zijn beschikbaar in heel wat verschillende kleuren en ontwerpen waardoor je altijd een kamado kan uitkiezen die past bij jouw buitenkeuken.

Tot slot

Laat je barbecue maar in de garage staan en kies vanaf nu voor een kamado. De kamado is niet enkel veelzijdig en handig in gebruik, hij zorgt er eveneens voor dat jouw vlees, vis, en zelfs pizza perfect gegaard worden. Haal jouw kamado vandaag nog in huis!

Ontdek hier de kamado collectie!


JOUW MANDJE (0)

Geen producten in winkelwagen